Duurzame mode | Maak nóg meer indruk met je outfit
Kleding geeft uiting aan wie jij bent. Vormen en materialen zien we, maar: waarvan is jouw kleding gemaakt en hoe? De mode-industrie trekt een wissel trekt op mens en milieu. Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer kleding waarbij die schade beperkt blijft. Koop jij al duurzame kleding? Wij helpen je graag op weg zodat jij nóg meer indruk kunt maken.
Bij de inkoop van onze kledingcollectie streven we naar duurzaamheid. We zijn trots op merken als Froy & Dind en Tranquillo in ons assortiment en zien met plezier dat ook King Louie doorlopend bezig is haar kleding te verduurzamen. En meer merken zijn op de goede weg. Waar wij bij onze inkoop op letten? Dat zetten we op een rij zodat ook jij makkelijker duurzame keuzes kunt maken.
keurmerken
Er zijn verschillende keurmerken voor sustainable fashion. De bekendste is GOTS. Dit staat voor Global Organic Textile Standard en geeft aan in hoeverre kleding biologisch gemaakt is. Dit kan 'Made with organic' zijn (als de productie en verwerking van de grondstoffen tot kledingstukken tenminste voor 70 procent biologisch is) of 'Organic' (als minstens 95 procent dat is).
GOTS stelt ook eisen aan de arbeidsomstandigheden bij de kledingproductie en aan zaken als de verpakking en fournituren. Dat wil dus zeggen dat er controle is vanaf het zaadje van de katoenplant tot op het garen en de labels in je kleding. Hoe fijn is dat? Bij de Hoge Ramen hebben Froy & Dind, Tranquillo en A-dam bijvoorbeeld al zo'n GOTS-keurmerk.
Een ander bekend keurmerk is OEKO-TEX®. Hiervoor wordt textiel getest op stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Denk aan het gebruik van stoffen als zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Indirect stelt dit dus ook milieueisen. In onze collectie hebben bijvoorbeeld de kleding van Bakery Ladies en de jassen van Ilse Jacobsen het OEKO-TEX® keurmerk.
Kledingkeurmerken zijn er nog veel meer. Wil je het precies weten? Milieu Centraal geeft op www.keurmerkenwijzer.nl een duidelijk overzicht.
materialen
Als je in kleding dan toch op zoek gaat naar de labels, kijk dan gelijk even naar de samenstelling van de stof. Ook daarin zit verschil. We noemden al biologische katoen. Hiervan zijn bij de Hoge Ramen ook het textiel van het merk Snurk en een aantal items van King Louie gemaakt. Maar er zijn nog meer materialen die minder milieubelastend zijn dan bijvoorbeeld het fast-fashion-katoen of polyester.
bamboe
Bamboe is gemaakt van bamboe, een snel groeiende plant die geen pesticiden nodig heeft en wel driemaal per jaar geoogst kan worden. De vezels ervan worden verwerkt tot kleding die heel comfortabel draagt: elastisch, ademend en anti-allergeen. Door de structuur van de vezel heeft bamboe de eigenschappen van wol (warm in de winter en koel in de zomer), maar het kriebelt niet.
De stof absorbeert tot driemaal meer vocht (zweet) dan katoen en het is antibacterieel. Vieze luchtjes blijven niet hangen en je hoeft je kleding minder vaak te wassen en ook minder heet. Dertig graden is genoeg - ook dat is beter voor het milieu.
"Ik heb een vest van bamboe", vertelt Claudia. "Het draagt fijn en het blijft heel mooi. Ook na het wassen."
Bij de Hoge Ramen vind je van Zilch vestjes van bamboe, in drie verschillende lengtes, en dit seizoen ook jurken. Daarnaast hebben we bamboe kleding van Froy & Dind en ook de sokken van Thought zijn hiervan gemaakt.
tencel / ecovero / lyocell
Tencel is nog zo'n stof. Het wordt gemaakt van eucalyptushoutpulp. Het fijne bij dit materiaal is dat het productieproces een gesloten kringloop is, waarbij de gebruikte niet-chemische oplosmiddelen en het water worden opgevangen en hergebruikt. Tencel is de merknaam van de firma Lenzing AG. EcoVero is nog zo'n merknaam. Maar eigenlijk heet de stof lyocell.
Tencel stof voelt zacht aan en is sterk en makkelijk te verzorgen. Het draagt koel en absorbeert vocht beter dan katoen. En het is volledig biologisch afbreekbaar. Bij de Hoge Ramen hebben onder andere de merken Froy & Dind en sinds kort ook King Louie kleding van lyocell.
gerecyclede PET-flessen
Ook afvalmateriaal kan grondstof zijn voor nieuwe stoffen. Denk aan gerecyclede PET-flessen. Onze tassen van Sticky Lemon zijn ervan gemaakt en de vlaggenlijnen van Engel. Maar ook kleding wordt van gerecycled polyester gemaakt. Dit seizoen vind je bij de Hoge Ramen van King Louie bijvoorbeeld de Anja jurk in Fontana print van hergebruikt polyester.
Het fijne van gerecycled polyester? Er belandt minder plastic op de stort, de productie ervan kost zeventig procent minder energie en negentig procent minder water dan de productie van gewoon polyester, en de stof is makkelijk te wassen, droogt snel en kreukt niet. Wat wil je nog meer.
ecorepel®
In het blog over onze regenjassen noemden we het al, maar ook hier willen we het noemen. In plaats van een waterafstotende laag met fluorkoolstoffen hebben de jassen van Ilse Jacobsen een biologisch afbreekbare paraffine coating, ecorepel® genaamd.
land van herkomst
Tot slot kun je op een label ook nog het land lezen waar het kledingstuk gemaakt is. Is het in Europa gemaakt dan weet je dat de arbeidsomstandigheden vaak beter zijn dan in landen in het verre oosten. En hoe dichterbij het gemaakt is, hoe minder transport en CO2-uitstoot.
Bij de Hoge Ramen vind je twee merken die hun kleding in ons eigen land produceren: Mooi Vrolijk en Mrs Pepper. Onze merken Froy & Dind, Snurk, Many Mornings, Very Cherry en UVR connected hebben hun productie in Europa. Tranquillo laat kleding in India maken, maar onder eerlijke omstandigheden. En King Louie laat haar kleding weliswaar in China maken, maar bezoekt wel regelmatig de fabrieken om zeker te zijn dat dit onder goede omstandigheden gebeurt.
Twijfel je, bekijk dan de website van een merk. Er is veel in ontwikkeling en gelukkig gaat het de goede kant op. Wil je kleding kopen die duurzaam is? Dan is ons devies: lees de labels. Koop bewust, zorg goed voor je kleding en geniet er lang van.*
* Vrij vertaald naar een citaat van Vivienne Westwood "Buy less, choose well, make it last."